10 december 2009

En närmare titt på ekonomisk frihet över tid

Det är allmänt erkänt att världen har blivit mer ekonomiskt liberal sedan 1970- och 80-talen. Balansen har tippat över från staten till marknaden.

Men allt blir mer intressant om man får siffror på det. Economic Freedom of the World sätter betyg från noll till tio på den ekonomiska friheten i världens länder. Ett land med tio poäng har i princip inga skatter, inga regleringar, inga tullar, ingen inflation och utmärkta domstolar.

Det finns uppgifter för 53 länder från 1970, för 102 länder från 1980 och för 123 länder från 1995. Nedan visas den genomsnittliga ekonomiska friheten för de perioder som det finns data för.



Genomsnittet blir troligtvis mer informativt om man väger för befolkning, nedan för befolkningen 2007. Det går att konstruera tidsserier för den ekonomiska friheten i länder med 56, 86 respektive 91 procent av världens befolkning.



Slutsatsen är att den ekonomiska friheten i världen 2007 var större än någon gång tidigare under de senaste 40 åren, och förmodligen större än någonsin. Sedan 1975 har den ekonomiska friheten ökat med ungefär en och en halv poäng, lika mycket som avståndet mellan Ryssland och Tyskland.

Av de 123 länder som Economic Freedom of the World täcker har 112 ökat sin ekonomiska frihet sedan de kom med i indexet (tidigast 1970 och senast 1995). Nio har minskat sin ekonomiska frihet: Bahrain, Belgien, Burma, Kanada, Luxemburg, Nepal, Tyskland, Venezuela och Zimbabwe. Hongkong och Nederländerna står kvar på samma nivå som 1970 då de poängsattes första gången.

Det betyder att 87 procent av världens befolkning bor i länder som har ökat den ekonomiska friheten. Fyra procent bor i länder som inte har ökat och nio procent bor i länder som inte undersöks av Economic Freedom of the World.

6 kommentarer:

  1. och hur relaterar detta till norbergs teori om finanskrisens orsaker?

    SvaraRadera
  2. Inte alls, antar jag. Den genomsnittliga ekonomiska friheten är ju bara sju av tio så det finns gott om utrymme för politiker och byråkrater att ställa till elände.

    SvaraRadera
  3. Den som vill ha Excelfilen är förresten välkommen att mejla mig på lundberg.jacob@gmail.com.

    SvaraRadera
  4. haha, precis som god politruck i öst. "problemet med stalinismen är inte stalinismen utan att det fortfarande finns borgerliga element kvar i samhället.när denna är borta kommer ni se hur bra stalinismen fungerar!"

    SvaraRadera
  5. Anonym/
    Kul att man kan komma med argument och resonemang, och inte bara trams...

    SvaraRadera
  6. det jag reagerar på är trams. "det är så dåligt, så det är inte ens fel", dvs. det är ofalsifierbart dravel och total rappakalja helt i linje med vad stalinismens företrädare slängde ur sig.
    för att rädda sin ideologiska övertygelse förvandlar man problemet till medicinen i härlig orwellianska anda.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.