Jesper Ahlgren och jag presenterade rapporten på DN Debatt. Vi slutreplikerade också Vänsterpartiet och PRO.
Sammanfattning av rapporten:
- Modern forskning visar att skatter påverkar människors beteende. Det kan handla om arbetstid, skattefusk eller avdrag. Detta avspeglar sig i den taxerade inkomsten och därmed i skatteintäkterna.
- Förhållandet mellan skattesats och skatteintäkter visas av Lafferkurvan. Beräkningar i denna rapport visar att en sänkning av skatten på höga inkomster sannolikt skulle leda till högre skatteintäkter – Sverige har passerat Lafferkurvans topp.
- Flera tidigare studier har visat att värnskatten med stor sannolikhet skulle kunna avskaffas utan intäktsbortfall för staten. Denna rapport visar att detsamma även gäller hela den statliga inkomstskatten.
- Ett införande av platt skatt på höga arbetsinkomster i Sverige – genom i huvudsak avskaffad statlig inkomstskatt – skulle öka statens intäkter med 10 miljarder och därmed vara självfinansierande med 130 procent, med rimliga antaganden om hur skattebetalarna reagerar på skatteförändringar.
- En miljon löntagare betalar statlig inkomstskatt. Exempel på yrkesgrupper som i regel ligger över brytpunkten för statlig skatt är rektorer, tandläkare och präster. Av dem som går i pension nu har en majoritet någon gång betalat statlig inkomstskatt.
Rapporten diskuterades på ett seminarium den 15 juni. Min presentation från seminariet:
Inspelning av seminariet:
Timbros animerade film om rapportens resultat:
Jag sammanfattar rapporten på en minut:
Hej! Vilka studier finns det (för Sverige!) som säger att man skulle jobba mer om skatten sänks? Alltså där man inte bara frågat folk om de skulle jobba mer om skatten sänktes, utan att man via arbetstider etc kunnat se att en ökning av arbete har skett, bortsett från andra felkällor?
SvaraRaderaJag skulle nog jobba lika mycket, eller möjligen lite mindre för att då fortfarande ha råd att träffa barnen mer.