Debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet den 18 augusti.
Värnskatten är en extraskatt på inkomster över 53 000 kronor i månaden. Den drabbar yrken med lång utbildning och stort ansvar – åklagare, piloter, professorer och specialistläkare. I en Timbrorapport som släpps i dag uppskattar jag att avskaffad värnskatt skulle öka skatteintäkterna med 3 miljarder kronor per år. Det motsvarar lönekostnaden för 7 000 nyutexaminerade poliser.
I dag betalar höginkomsttagare mer än 60 procent i skatt på en löneökning. När skatten är så hög lockar semester och skatteplanering mer än att göra sitt bästa på jobbet. Det minskar skatteintäkterna. Ett flertal forskare som räknat på saken tidigare har också dragit slutsatsen att värnskatten inte bidrar till högre skatteintäkter eller till och med leder till minskade skatteintäkter. Om värnskatten avskaffades skulle skatteintäkterna alltså öka.
Värnskatten motiveras med fördelningspolitiska argument. Det är otvivelaktigt att värnskatten bidrar till en mer jämn inkomstfördelning genom att pressa ned höginkomsttagares inkomster. Men att spendera pengar bara för att kunna sänka höginkomsttagares levnadsstandard är inte bra fördelningspolitik. Det är bara oansvarig ekonomisk politik. Alla, oavsett hur man ser på rättvisa och ojämlikhet, borde hålla med om att det inte finns någon poäng att ha så höga skatter att en skattesänkning skulle vara helt självfinansierande.
Trots att Sverige har exceptionellt höga marginalskatter har den rödgröna regeringen tagit flera steg i fel riktning. I höstens budgetproposition kommer regeringen att föreslå att fler ska betala värnskatt genom att brytpunkten inte höjs som brukligt. Sedan i år trappas dessutom jobbskatteavdraget av för månadsinkomster över 50 000 kronor, vilket höjer marginalskatten ytterligare.
Tanken med den stora skattereformen som genomfördes för 25 år sedan var att alla skulle få behålla hälften av en löneökning – marginalskatten skulle inte vara högre än 50 procent. På grund av värnskatten (som infördes 1995), stigande kommunalskatter och avtrappningen av jobbskatteavdraget har den högsta marginalskatten nu nått 60 procent. Det är hög tid för en ny skattereform som åtgärdar de skadligt höga marginalskatterna.
Av riksdagspartierna är det i dag endast Liberalerna som driver avskaffad värnskatt. Moderaternas skattepolitik präglas fortfarande av Anders Borgs nervositet över att ta striden för att sänka skatten på höginkomsttagare. Under Alliansens tid vid makten ansågs det fult att prata om dynamiska effekter, trots att omfattande svensk och internationell forskning har dokumenterat att människor anpassar sitt beteende efter skatterna.
Avskaffad värnskatt bör vara ett första steg i en större skattereform som innefattar ett avskaffande av hela den statliga inkomstskatten. I rapporten ”Platt skatt för högre intäkter”, som släpptes tidigare i år, beräknade jag att en sådan skattesänkning skulle vara självfinansierande till 130 procent.
Sverige har världens högsta marginalskatter. Ett avskaffande av värnskatten skulle göra Sverige något mindre extremt, höja utbildningspremien och sannolikt leda till ökade skatteintäkter samtidigt som utrymme skapas att värna statens kärnuppgifter. Det borde vara en självklar reform.
Men om nu värnskatten avskaffades och gav mera skatteinkomster
SvaraRaderaja då skulle man ju ändå se till så även mera skatteinkomster till staten gav än mer skattesänkningar. Så jag förstår inte vitsen:
Har man som mål att alltid sänka skatten i alla lägen då är det ju ett skattefritt Samhälle som är propagandan.
Så hur logiskt än denna skattesänkarvariant är så slutar den ju med sin egen dårskap att skattesänkningar i alla lägen får någon betala priset för.
Thats it.
Nationalekonomi må ha sin logik. Men den stämmer inte övernes med 'logiken i det praktiska arbetslivet och hur fördelnigen av det blir för folket i stort på ett jämlikt sätt.